Prof.Dr.Mehmet Çakır I Göz Hastalıkları Uzmanı ve Retina Cerrahisi

Hasta Bilgilendirme

Ana Sayfa > Hasta Bilgilendirme
Prof.Dr.Mehmet Çakır

Hasta Bilgilendirme

Refraktif Cerrahi

Refraktif Cerrahi

Refraktif Lazer Ameliyatı Nedir?Refraktif lazer cerrahisi, kırma kusurlarını düzeltmek ve görmeyi iyileştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Refraktif lazer cerrahisinin temel amacı kontakt lens veya gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak veya…

Diyabetik Retinopati

Diyabetik Retinopati

Diyabetik Retinopati nedir? Diyabetik retinopati şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları içerisinde en sık görülenidir ve yetişkinlerde önemli bir görme kaybı sebebidir. Retina tabakasındaki damar yapısının bozulmasıyla ortaya çıkar bunun sonucu…

Katarakt Cerrahisi

Katarakt Cerrahisi

KataraktSağlıklı bir insanda saydam olan göz içindeki merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Eğer göz içi merceği bulanıklaşırsa, görme de azalır. Kataraktın sebepleri nelerdir?Kataraktın en sık oluşma sebebi yaşlılıktır. Genellikle 50 yaş üzerindeki…

Retina Dekolmanı

Retina Dekolmanı

Retina tabakasının işlevi nedir? Neden önemlidir retina? Retina tabakası (ağ tabaka), görmeden asıl olarak sorumlu olan ve gözküresinin iç yüzeyine yapışık olarak duran bir sinir tabakasıdır. Ağ tabakayı zihnimizde canlandırmak…

Göz İçi Kanamaları

Göz İçi Kanamaları

Göz küresinin büyük kısmı, vitreus denilen yumurta akı kıvamında bir sıvı ile doludur. Bu sıvı içine meydana gelen kanamalara göziçi kanama (vitreus hemorajisi) adı verilir. Göziçi kanamalarının birçok sebebi olmakla…

Yenidoğan Retinopatisi

Yenidoğan Retinopatisi

Yenidoğan Retinopatisi TanımıVaktinden erken doğan bebeklerin en önemli göz sorunlarından biri “prematüre retinopatisi”dir. İngilizce Retinopathy of Prematuritydenen hastalığın kısaltması olan “ROP” adı pratikte sık kullanılır. Bir diğer adı Retrolental Fibroplasi’dir.…

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Ambliyopi – Göz tembelliği nedir ? Çocukluk döneminde, kayma olmadan her iki gözden net görüntü algılandığında normal görme gelişimi sağlanmış olur. Kayma gibi gelişmenin olumsuz olarak etkilendiği koşullarda ise göz…

Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom nedir ? Halk arasında “Göz Tansiyonu” adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı,…

Presbiyopi (Yakın Gözlük)

Presbiyopi (Yakın Gözlük)

Presbiyopi nedir?40 yasin üzerinde, yasa bagli yakini görememe sorunudur. Gözlerimizin içindeki mercek sekil degistirebilen bir yapiya sahiptir. Gözlerimiz içindeki mercek bu özel yetenek sayesinde cisimler yakina geldiginde, siserek seklini degistirebilir…

Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası)

Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası)

Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası Hastalığı)Retinitis pigmentosa (RP), gözün ışığa hassas olan retina tabakasının ilerleyici bir şekilde dejenere olduğu kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalıktan şüphe edildiği takdirde görme alanı darlığını ortaya…

Çocuklarda Göz Muayenesi

Çocuklarda Göz Muayenesi

Çocukların hiçbir şikayeti olmasa bile 3-4 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekir. Muayenede ailelerin en çok merak ettiği konu çocuklarının görüp görmediğidir. Üç yaşın altındaki…

Kırma (Odaklanma) Kusurları

Kırma (Odaklanma) Kusurları

Görmemizin net olması için ışığın kornea ve lenste düzgün olarak kırılması ve retinaya yönlendirilmesi gerekir. Işığın bu ortamlardan geçerken kırılmasına ‘refraksiyon’ denir. Bulanık görmenin sebeplerinden biri ışığın kornea ya da…

Makula Deliği

Makula Deliği

Makula Deliği Tanımı Gözde keskin ve renkli görmeyi sağlayan makula bölgesindeki yırtıktır. Genellikle 50 yaşından sonra görülür; Hastalık sıklıkla kadınları tutar. Bu yırtığın derinliğine bağlı hastalık 3 evrede incelenir. Makula…

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Makula dejenerasyonu nedir? Sarı nokta hastalığı nedir? Makula lutea (sarı nokta), retina tabakasında (ağ tabaka) görme hücrelerinden en yoğun bölge olup, aynı zamanda keskin ve kaliteli görmeyi sağlayan retina bölgesidir.…

Retina Damar Tıkanıklıkları

Retina Damar Tıkanıklıkları

Retina Ven Tıkanıklıkları : Retina ven tıkanıklıkları diyabetten sonra retinanın damar hastalıkları arasında ikinci sırada yer alır. Esas problem, retina damarlarının duvarında oluşan hasardır. Hipertansiyon, glokom (yüksek göziçi basıncı), damar…

Epiretinal Membran

Epiretinal Membran

Epiretinal membranlar, merkezi görmeyi sağlayan makula (sarı nokta) bölgesinin üzerini kaplayarak merkezi görmeyi azaltan zarlardır. Çoğunlukla normal yaşlanma süreci nedeniyle, eşlik eden herhangi bir göz hastalığı olmaksızın (idiyopatik) görülen bu…

Endoftalmi

Endoftalmi

Endoftalmi, göz cerrahisi, travma ya da sistemik bir enfeksiyon sonucu gözde oluşan ciddi bir inflamatuar reaksiyondur. Eğer enfeksiyonun kaynağı cerrahi ya da travma gibi dış kökenli ise buna ekzojen endoftalmi…

Kuru Göz

Kuru Göz

Göz Kuruması nedir? neden olur ? Gözyaşı; Gözyaşı bezleri tarafından salgılanan ve vucudun doğal tepki mekanizmalarından biridir. İki şekilde gözyaşı salgılanır. İlki temel gözyaşı salgısıdır, gözü ıslak tutmak ve korumakla…

Excimer Laser ve Gözlükten Kurtulmak

Excimer Laser ve Gözlükten Kurtulmak

Gözlüklerden Kurtulmak mümkün mü? Kırma kusurları olan bir çok hasta gözlükleri ve kontakt lensleri sayesinde net görmeye sahiptirler. Ancak bazı erişkinlerin işleri ve kariyerleri nedeni ile gözlüksüz mümkün olabilecek en…

Glokom

Glokom

Glokom nedir? Göz tansiyonu ya da halk arasında “karasu” adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Glokom erken dönemde fark edilmemesi halinde geri dönüşü olmayan görme…

Katarakt

Katarakt

Katarakt nedir?Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi, için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens…